Forebyggende brannvern og branninstruks for Sameiet Møllehagen, Møllendalsbakken 1, 5009 Bergen
Gnr. 163 Bnr. 28, mollehagen@bkkfiber.no, http://mollehagensameie.no/
Hvordan alle skal bidra til å forebygge brann
Alle beboere har ansvar for at rømningsvegene ikke stenges, slik at bygget trygt og raskt kan evakueres. Alle må gjøre seg kjent med hvor slokkemidler (Brannslanger midt i gangene i alle gangene) og brannskiller (dørene midt i gangene) må finnes i fellesarealet. Beboerne må også lære hvordan slokkemidlene brukes, for på denne måten bidra til at brannen ikke får anledning til å spre seg videre i bygningen
Eier har ansvar for å anskaffe, montere, kontrollere og vedlikeholde røykvarslere slokkeutstyr i egen leilighet og kan komme i erstatningsansvar hvis dette ikke er fulgt opp. Eier som driver utleie, er ansvarlig for gjennomgang av brannrutinene med sine leietakere.
Sameiet ved styret har ansvar for at alarmanlegg, varslere og slukkeutstyr i fellesområdene er i orden. Dette følges opp ved årlig service og kontroll.
Alle seksjonseiere og leietakere har ansvar for å gjøre seg kjent med alarmsentralen for å kunne avlese hvilken sensor eller alarmknapp som er aktivert og tilbakestille anlegget ved falsk alarm. Ta gjerne kontakt med styreleder dersom noe er uklart.
Hvordan beboerne skal opptre ved brannalarm.
Ved branntilløp skal alle beboere alarmeres snarest mulig. Sensorer i fellesarealene utløser alarmen automatisk ved røykutvikling. Alarmanlegget har ikke sensorer inne i leilighetene. Oppstår brann inne i en leilighet, må fellesalarmen utløses manuelt.
Alarmen kan utløses manuelt ved utgangsdørene i fellesareal. Alle som oppdager branntilløp i bygget, har ansvar for å alarmere.
NB! Alarmen er ikke tilkoblet brannvesenet. Disse må event varsles via telefon.
Rutiner når alarmen går: Når alarmen høres, er det svært viktig at alle beboere finner nærmeste utgangsdør og forlater bygget. Bruk trappene – heisene stenges automatisk når alarmen går. Oppmøte for beboerne er i møllendalsbakken mellom de to inngangene hvor etasjeansvarlige foretar opptelling.
Brannledere: Det er styremedlemmer og vaktmestre som har lederansvar når alarmen går. Er disse til stede, vil de ta ledelse, betjene alarmanlegget og analysere situasjonen. Se navneliste med mobilnummer til de ansvarlige på denne instruksen samt på oppslagstavlene i 3. og 4. etg.
Dersom brannledere ikke er til stede og heller ingen andre av de som er til stede er i stand til å betjene alarmanleggets sentral, må brannvesenet varsles.
Alarmanleggets hovedsentral finnes på veggen i 3. etg ved inngangen. Det er også en minisentral i 4. etg. Sentralen viser hvilken sensor eller alarmknapp som har utløst alarmen. Kart som viser hvor i bygget disse befinner, seg henger på vegg ved sentralen.
Brannledere oppsøker sensoren / alarmknappen og kartlegger situasjonen.
Oppdages brann i utvikling skal brannvesenet varsles øyeblikkelig!
Viser det seg å være falsk alarm, eller det raskt oppnås kontroll over situasjonen, kan klokkene stoppes og alarmen tilbakestilles. Se anvisning på vegg ved alarmsentral.
Styret disponerer de nødvendige nøkler til alle rom i bygget, inkl BLH-nøkkel til sentral for elektriske installasjoner. Vaktselskapet NOKAS/G4S og BEFAS har også nøkler til alle rom. Styremedlemmer og vaktselskapet kan også fremskaffe universalnøkkel dersom det er nødvendig å ta seg inn i en leilighet.
Nødtelefoner: Brannvesen: 110 / Ambulanse: 113 / Politi: 112
Brannansvarlige i bygget: Sameiets styre, vaktmestre og etasjeansvarlige:
Mardon Åvitsland, mobil: 94501657
Jens Kvarekvål, mobil:
Dagny Valør, mobil: 99499961
Marianne Khateeb, mobil: 97544695
Vaktmester: John Sandal, mobil: 91307223
Tidligere vaktmestre med nøkkel:
Nils Skiple og Einar Asphaug
Andre som kan kontaktes:
Vaktselskapet NOKAS/G4S, Tlf 81033333 / 81002468
BEFAS: Tlf 97757855
GASS SERVICE: Tlf 91133914
Etasjeansvarlige: Disse er ikke rekruttert enda. Styret anbefaler en ansvarlig person for hver etasje. Disse vil få et delegert ansvar for oppfølging av sikkerhetsrutiner i sin etasje.